Vietä päivä Pohjoisessa Keski-Suomessa!

Saarijärvi on keskisuomalainen kunta Jyväskylästä 60 km luoteeseen. Kunta koostuu noin kahdesta kymmenestä kylästä ja keskustasta, kylät muodostavat alueen idyllin.  Luonnonoloiltaan alue on saanut mainetta kauneuden vuoksi. Saarijärven seudulla on ollut asutusta jo 10 tuhannen vuoden ajan.  Summasaaressa on eräs koko Suomen vanhimmista viljanviljelypaikoista yli 4000 vuoden takaa.  Asumme ja yritämme luonnon keskellä. Se avaa monia mahdollisuuksia uuteen luontoperustaiseen liiketoimintaan.  

Suomen 12. meteoriittikraatteri sijaitsee aivan vieressämme

Tutkijat löysivät kesällä 2017 Saarijärvellä sijaitsevan Summasjärven alueen kivistä merkkejä meteoriitin iskeytymisestä maahan. Summasjärven kraatteri on halkaisijaltaan 3 kilometriä  ja 200 metriä syvä. Maailmassa tunnetaan 191 törmäyskraateria, joista 12 Suomessa.  Lisätietoa aiheesta.

haikankärki summasaari kraateri

Haikankärki muistuttaa jääkaudesta

Haikankärki on Summasjärveen kurottava harjumainen niemenkärki. Se on kaunis tunnin - parin retkikohde, johon pääsee helposti Summasaaren tai Kivikauden kylän P-paikoilta. Kivikauden kylä muinaispolkuineen on myös suositeltava käyntikohde menneestä elämäntavasta kiinnostuneille.

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuisto koostuu vanhoista, pääosin kuivista kangasmetsistä, korpimaisista rämeistä ja soista. Alueen sammaleiset männiköt kilpikaarnaisine ikipetäjineen ja keloineen ovat yli 250-vuotiaita, iäkkäimmät puut ovat yli 400-vuotiaita. Puiston pinta-ala on 13 km² ja Natura 2000 -alueen koko on 20,4 km². Puisto on suosittu retkikohde. Vuonna 2019 Pyhä-Häkin kansallispuistossa vieraili yhteensä noin 19 400 henkeä. Puistosta löytyy merkittyjä reittejä ja tulipaikka katoksineen. Lisätietoa. Karttapaikka.

Saarijärven museo

Kunnallinen Saarijärven museo perustettiin vuonna 1986 ja museon päärakennus valmistui 1989. Rakentamiseen antoi sysäyksen Toivi Järvisen jälkisäädös.  Museohanke toteutettiin Mannilan taidesäätiön ja Saarijärven kaupungin yhteistyönä. Museorakennuksen kokonaispinta-ala on 1150 m², josta näyttelytilaa 323 m². Rakennuksessa toimii Saarijärven museon taideosasto sekä kulttuurihistoriallinen osasto. Päärakennus peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 2019. Lisätietoa. Karttapaikka. 

Kulhanvuori 260 mpy

Kulhanvuori nousee 60 metrin korkeuteen ympäristöstään ja on 260 metriä merenpinnan yläpuolella. Kulhan yhteydessä on Syväojan rotko – runsaan kilometrin mittainen laakso, jonka kallioseinämiltä paksut jääpahdat sulavat vasta heinäkuussa. Kulha, joka on Natura- ja luonnonsuojelualuetta, on suosittu retkeily- ja vaelluskohde. Syväojanrotkon tiedetään toimineen kyläläisten piilopaikkana Suomen sodan aikoina 1800-luvun alussa. Kulhan erämaissa Lamminkankaalla eleli 1900-luvun taitteessa kaksi erakkoa. Lisätietoa. Karttapaikka.

Kiiskilänmäen näkötorni

Keski-Suomen korkein kohta on Kiiskilänmäki, joka kohoaa 269 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kyläyhdistys rakensi paikalle 20 metriä korkean näkötornin vuonna 2004. Kapuaminen huipulle kannattaa, metsäinen horisontti on joka puolella kaukana. Paikalla on myös kota, laavu ja tulipaikka. Mäeltä lähtee myös luontopolku (3 km) erämaiselle Lauttajärvelle. Erämaajärvi sijaitsee Keski-Suomen suurimmalla asumattomalla alueella. Karttapaikka.

Pyhäkankaan karsikko

Karsikkoperinteen synnyn taustalla on esihistoriallista perua oleva vainajausko. Karsikkopuun tarkoituksena oli alun perin muistuttaa kuolleelle, ettei hän enää kuulu elävien joukkoon. Ensimmäinen dokumentoitu tieto Pyhäkankaan karsikosta on vuodelta 1903. Vuotta myöhemmin Saarijärven metsänhoitaja Karl Branderin toimesta karsikko rauhoitettiin. Karsikkopuut, joita on 28 kappaletta, ajoittuvat vuosien 1833 ja 1897 välille. Karttapaikka.

Julmat lammet

Jylhät rotkolammet ympäröivine metsineen ja louhikkoineen ovat esimerkki viimeisen jääkauden vaikutuksista. Julmien lampien alueella kiertää noin kolmen kilometrin pituinen merkitty polku, joka kiertää kolme lampea taukopaikan kautta. Alue suojeltiin 1981. Reitin varrella on näköalatasanne, portaita ja nuotiokatos. Ohi ei kannata kiirehtiä. Matka jatkuu mukavasti, kun on pyörähtänyt mutkan upeassa maisemassa. Karttapaikka.

Nikaraisten kirkkotie

Ensimmäiset asukkaat tulivat Nikaranperälle vuonna 1564. Asukkaiden kirkko- ja markkinamatkat suuntautui aluksi Ruovedelle, myöhemmin Keuruulle. Kirkko Multialle saatiin 1796. Kirkkotie kulki erämaiden halki Nikaran talosta Lamminmäen kautta Kallionikaraan, jossa Kangasjärvi tarjosi ihanteellisen pysähdyspaikan.  Kirkkopolku on kunnostettu vaellusreitiksi vuonna 2009. Koko reitin pituus on 34 km. Jos ei koko reittiä halua kävellä, voi sen mennä pätkissä. Mm. Lampuodinsuo on mahtava kohde.  Reittikartta. Karttapaikka.

Vanha venäläinen linnoituspaikkakunta

Ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjän kenttälinnoitukset turvasivat Pietaria saksalaisten mahdolliselta hyökkäykseltä. Ensimmäinen puolustuslinja kulki Pohjois-Karjalan Nurmeksesta Pohjois-Savon Kuopion kautta Keski-Suomen ja Ähtärin kautta Tampereen suuntaan. Linnoitustöitä johtivat venäläiset upseerit, mutta töihin osallistui lähes 3000 siviilihenkilöä ja 400 hevosta miehineen. Linnoitustöiden jäänteitä löytyy monista paikoista Saarijärvellä, esimerkiksi järvien välisiltä kannaksilta.

Asutusta jo 10 000 vuotta sitten - Kivikauden kylä!

Saarijärven Kivikauden kylä on arkeologisiin tutkimuksiin perustuva myöhäiskivikautisen kylän ennallistus luonnonkauniin Summasjärven rannalla. Kylästä löytyy vastauksia kysymyksiin, miten meillä on muinaisina aikoina asuttu, eletty ja hankittu ravinto luonnosta. Kivikauden kylä on auki kesäisin kesäkuusta elokuuhun. Voit varautua myös retkeilyyn muinais- ja ansapoluilla ja poiketa Haikankärjessä. Kohdekartta. Kotisivut.

(0)